Program 2021

Helyszín:

MISKOLC, Tudomány és Technika Háza és a környező szabadtér

(3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 5.)

Időpont: 2021. 09. 16-17.

Főszervezők: Miskolci Szakképzési Centrum, Bolyai Pedagógiai Alapítvány, TIT Kossuth Klub Egyesület, Salkaházi Sára Miskolc Program Alapítvány

Társszervezők: Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány, Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület, Tudományok és Technika Háza

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Fesztiváligazgató: Dr. Zárug Péter Farkas

A jubileumi X. Tudományfesztivál a Bólyai Pedagógiai Alapítvány, a TIT Kossuth Klub Egyesület és a Miskolci Szakképzési Centrum közös szervezésében, 2021. szeptember 16-17- én kerül megrendezésre Miskolcon, a Tudomány és Technika Házában és az előtte lévő téren.

 

A Tudományfesztivál 10 év tapasztalatával és együttműködési, partneri rendszerével ma Magyarország legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő és street science rendezvénye, amely az oktatás és innováció összekapcsolódását élményalapú formában mutatja be a rendezvényen résztvevő szervezett diákcsoportoknak és a nagyközönségnek.

Célja, hogy a köznevelésben, szakképzésben tanuló diákok számára szemléletformálást nyújtson az interaktív tapasztalati tanulás módszertanával, ezáltal jelentős mértékben befolyásolva a diákok iskola-, és pályaválasztását.

A rendezvény rendhagyó módon, játékos és látványos formában mutatja be a 21. század technológiai fejlesztéseit és informatikai eszközeit, beleértve az oktatásban használható robotika és virtuális valóság elemeket is.

A diákok inspirálása mellett, fontos célunk még, az innovatív és fenntarthatósági szemlélet széles körű népszerűsítése.

Fesztiválunk keretében szinergikus egységet alkot a startup ökoszisztéma, a szakképzési intézmények, az egyetemi kutató-, alkotóműhelyek, a kutatóintézeti és a nagyvállalati kutatásfejlesztés és a fenntarthatósági tematika egyidejű bemutatása.

1. Ökopresszó

Javasolt korosztály: 12-20 év

 

A jelenkor emberének egyik legnagyobb kihívása, hogy miként tud megbirkózni a környezetünket és társadalmunkat veszélyeztető környezeti problémákkal. Egyre többet lehet hallani a klímaváltozásról, a vízkrízisről, a túlnépesedésről vagy az élővilág pusztulásáról, viszont a legtöbbször ezeket a jelenségeket különálló problémaként kezeljük. Ez komoly hiba, hiszen a környezeti problémák közötti összefüggések legalább olyan fontosak, mint maguk az egyes problémák. Erre hívja fel a figyelmet egyedi programunk, ahol a résztvevők szakértő vezető segítségével eszmélhetnek rá a környezeti problémák komplex rendszerére, miközben maguk is sokat tanulhatnak a jelenségekről és a megoldásokról.

2. Planetárium

Aktuális fulldome térhatású filmjeink A Csillagszekér Planetáriumban a filmeket teljes kupolára vetítjük. A filmek látványvilágukkal kihasználják a 360 fokos vászon (körpanoráma) adta lehetőségeket, így 3D térhatásúak. Ebben a szezonban az alábbi műsorainkból választhatnak:

 

a. Két kis üveg darab – Négyszáz évvel ezelőtt holland optikusok felfedezésének hírét hallva Galileo Galilei két kis üveglencsét illesztett egy csőbe, és műszerét az égre emelte. Mindent amit látott, dokumentált. A látványos térhatású film hossza: kb. 20 perc 6 éves kortól bármely korosztálynak ajánlott.

 

b. Földtől az univerzum pereméig – Rövid csillagászattörténeti áttekintést követően megismerkedünk az általunk belátható univerzum objektumaival. A látványos térhatású film hossza: 29 perc 8 éves kortól bármely korosztálynak ajánlott.

 

c. A fény – Vajon mi mindenre használjuk napjainkban a fényt? Mindenre választ kaphatunk eme látványos 9 perces rövidfilmben. Ajánlott 12 év felett bármely korosztálynak.

 

d. Hullócsillag kapitány – Hullócsillag Kapitány a mi kutyáinkra hasonlító földönkívüli lény. Intelligens, beszélni tudó űrhajóján, egy földi csillagász és egy különös földönkívüli potyautas társaságában egy izgalmas és vicces eseményekkel tarkított tanulmányútra viszi a gyerekeket a Naprendszerben. Eljutnak a Nap közelébe, a nyolc bolygóra, és más érdekes égitestekre. A 35 perces gyerek műsort kifejezetten ovis korosztálynak ajánljuk.

 

e. Mexikói csillagmondák – Ha érdekli az azték kultúra, ebből a műsorból megismerheti eredetmondájukat. Megelevenednek benne az istenek, különböző színpompás állatok, és egyéb furcsa lények, melyek fontos szereplői az azték hagyományoknak. Megismerkedünk sajátos építményeikkel, azok jellegének, tájolásának okaival, valamint az azték naptárral is. A műsorból az is kiderül, hogy elképzelésük szerint honnan származnak és hogyan kerültek ma benépesített vidékükre az aztékok. A 20 perces filmet 15 éves kortól minden korosztálynak ajánljuk.

 

f. Út a Holdig – Ez a 2019-ben készült műsor az első Holdra szálló űrhajó, az Apollo 11 útját kíséri végig szinte lépésről lépére. A néző úgy érzi, együtt utazik az űrhajósokkal és személyesen vesz részt a lélegzetelállító kalandokban, valamint elsőként lép egy addig csak nagy távolságból szemlélt égitest, egy másik világ talajára Neil Armstronggal és Buzz Aldrinnal. A műsorból bepillantást nyerünk az Apollo program történelmi előzményeibe és politikai hátterébe is. A 20 perces filmet 15 éves kortól minden korosztálynak ajánljuk.

3. Robotika

Javasolt korosztály: nincs korlátozás

 

A robotika pavilonban a látogatók megismerkedhetnek oktatási és szórakoztató célú humanoid robotokkal (( UBTech Alpha 1 EBOT + UBTech Alpha MINI JIMU robotokuKIT robotok), valamint képzési, szakképzési szimulációs célú asztali és kisméretű robotkaokkal (Dobot Magician + DOBOT Magician EDU+ szállítószalag+ mozgás kiterjesztő lineáris sín –> gyártósor szimuláció). A Fesztivál ideje alatt pedig az ember nagyságú UBTech CruzR szolgáltatró robot invitál a jövő világába. 

4. Virtuális valóság

Speciális headset segítségével egy számítógép által generált mestersé