Program 2019

IX. Tudományfesztivál

a Jövő utcájában

Helyszín: Corvin sétány és Grund

Időpont: 2019 04 26-27

Főszervező: Bolyai Pedagógiai Alapítvány

Szervezők: TIT Kossuth Klub Egyesület, EPAM, Startup Safary

Fesztiváligazgató: Dr. Zárug Péter Farkas

A IX. Tudományfesztivál az előző évek tapasztalatait és együttműködési kapcsolatait felhasználva idén új helyszínen, a Corvin sétányon és a Grundon, a korábbi rendezvényeknél grandiózusabb formában mutatja be a legújabb innovációkat a középiskolás diákok találmányaitól a nagyvállalati fejlesztésekig. Célunk, hogy a közoktatásban tanuló diákok számára élményszerű tapasztalati tanulás módszertanával biztosítsunk szemléletformálási platformot, amely jelentős mértékben befolyásolhatja pályaválasztási lehetőségeiket. Fontos szempont számunkra az oktatás innovatív oldalának széles körű bemutatása, ezért a közoktatás és a felsőoktatás mellett külön hangsúlyt helyezünk a megújult szakképzés reprezentációjára.

 

Fenntarthatósági programok a Grundon

A tudományfesztivál hagyományosan kapcsolódik a Föld Napjához, így a Street Science programelemek mellett, mindig jelen vannak a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel kapcsolatos programok is.

2019-ben ismét különleges foglakozásokkal készülünk, amelyek alternatív módon segítik a diákok környezeti problémák felé irányuló érzékenységének fejlesztését és a konkrét környezettudatos viselkedésminták kialakulását. A környezeti érzékenyítés erősítésére, a híres közlegelők tragédiája modellből kialakított drámapedagógiai foglalkozás nyújt lehetőséget, míg a környezettudatos viselkedésminták kialakítására egy interaktív cselekvési programot kidolgozó foglalkozás ad lehetőséget.

Emellett a kisebb korosztály részére olyan kiállítást tervezünk, amely bemutatja, hogy a mindennapi életünk során, egy háztartáson belül, milyen eszközökkel és viselkedési mintákkal tudunk fenntarthatóbb módon élni.

 

Urbanisztika (Jövő utcája)

Idei helyszínválasztásunk egyik fontos szempontja volt az élhető környezet, a városrehabilitáció szemléletes formáinak bemutatása. A Corvin-negyed fejlesztése nagyszerű példája az önkormányzati városfejlesztés, az egyetemi és nagyvállalati érdekek és az innovatív építőipari vállalatok együttműködésének. Ennek szemléltetésére a Futureallal együttműködve interaktív kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a beruházást megelőző állapotot és a fejlesztés további terveit. Ezzel párhuzamosan a Grundon bemutatásra kerül az organikus ingatlanfejlesztés egyik budapesti mintapéldája. A megújuló ódon falak között modern terek épülnek ki, választási lehetőséget biztosítva a nagyvállalati reprezentációra, ennek példája az intézményben kialakított Google Ground impozáns helyszíne, amely a drámapedagógia foglalkozások, az interaktív cselekvési programok és a műhelybeszélgetések helyszíne lesz. Úgy gondoljuk, hogy mindkét fejlesztési modellt fontos bemutatni, rámutatva, hogy egymás mellett is békésen működik két eltérő városrehabilitációs modell.

 

Street Science

Hagyományosan a leghangsúlyosabb elem a Tudományfesztivál programjában. A tavalyi évben először szerveztük rendezvényünket innovatív nagyvállalatokkal közösen. Idén az EPAM segítségével szólítottuk meg a nagyvállalati szektort. Kiemelt szempont, hogy többdimenziós innovációs tér bemutatására legyen lehetőségünk, ezért az informatikai, távközlési terület (Nokia, Prezi, Ericson, Arm) mellett az ipari fejlesztések területén (Bosch, Siemens) önálló magyarországi kutatóbázissal rendelkező cégek is saját standon fogadják a látogatókat. A nagyvállalati innováció bemutatása mellett a fiatalabb korosztályok részére scratch és micro:bit oktatást és robotika szakkört biztosítanak az érdeklődőknek.

A nagyvállalatok mellett külön soron mutatkoznak be a startupok. Az elmúlt években Budapest startup hub-bá vált, s ennek az ökoszisztémának legjelentősebb közép-európai rendezvénye a Startup Safary. Már 2016-ban a Nemzeti Múzeum dísztermében közösen szerveztük a programsorozat kiemelkedő eseményét: az invesztori vacsorát. Amelyen több mint 300 befektető, startupper, kormányzati támogató és külföldi kereskedelmi képviselet találkozására és kapcsolatépítésére van lehetőség. A jó együttműködés idén is tovább folytatódik, a fesztivál keretében 10 validált vállalkozás mutatja be termékeit és szolgáltatásait.

2017 óta az YXPO pavilon látja vendégül a Nemzeti Tehetségprogram által támogatott innovációs versenyek győzteseit. A fiatal feltalálópalánták személyesen mutatják be ötleteiket, a prototípus bemutatása révén. Idén új elemmel bővül a pavilon tartalma, mivel a Nyíregyházi Szakképzési Centrum keretein belül működő tavaly indított Digitális Alkotóműhely is csatlakozik programunkhoz. A diákok amellett, hogy a részükre kialakított standon kisebb csoportoknak bemutatkoznak, a felállított színpadon is előadnak a nagyközönségnek.

A street science kiállítók negyedik lába a felsőoktatási innováció. Ebben az évben a járműfejlesztésben élen járó egyetemek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A BME és SZIE alternatív energiahajtású versenyautóval, a Neumann János Egyetem diákjai saját építésű motorral és applikációfejlesztéssel vesznek részt. A fesztiválhoz csatalakozott a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Kara is, amely önálló állomásként saját épületében fogadja a diákokat.

Külön érdekesség lesz idén először a szabadtéren felállításra kerülő 60 fő befogadására alkalmas planetárium, ahol az óvodáskorú és alsó tagozatos gyerekeket látjuk vendégül. Önálló helyet kap az idén bemutatkozó digitális múzeumpedagógia.

Új saját fejlesztésű elemként kerül be a street science programba innovációs tanösvényünk, amelynek kialakításakor törekedtünk arra, hogy ne kizárólag tudománytörténeti panteon jellegű kiállítást készítsünk, hanem korunk elismert magyar tudósai közül többeket is szeretnénk bemutatni. Többek között Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus, Harsányi János Nobel-díjas közgazdász, vagy Roska Tamás a bionika kutatás kiemelkedő egyénisége is kiválasztott tudósok között van.

 

Rendhagyó módszertan

Az elmúlt évek gyakorlata visszaigazolta, hogy magas hozzáadott értékű fesztivált kizárólag alapos előkészítés és megfelelő színvonalú adjusztálás révén lehet szervezni. Ennek érdekében a rendezvényünkre jelentkező diákcsoportok tanárait előzetesen tájékoztatjuk a programhelyszínekről, ajánlást adunk számukra életkor szerinti bontásban, meghatározzuk az egy helyszínen eltölthető időt. Bizonyos programelemekre konkrét időpontokra kell jelentkezni, ilyen pl. drámapedagógia, bionika kar. Az élményszerű tapasztalati tanulás akkor tud hatékonnyá válni, ha megfelelően felkészítjük a diákokat és nem terheljük túl őket, ezért osztályonként 90 percnyi elfoglaltságot javaslunk, ez 4-5 helyszín részletes megismerését jelenti. Az osztályokat felkészített középiskolás animátorok vezetik, akik több helyszínen (pl.: innovációs tanösvény) előadást is tartanak. A rendezvény első napján min. 1500 diáknak fogunk a helyszíneken disszeminációs foglalkozást tartani.

 

Oktatás és innováció

Idén első alkalommal kerül sor az oktatásban hasznosított és tervezett innovációs projektek szakmai áttekintésére. A műhelybeszélgetések 3 témakörben kerülnek megszervezésre: 1. Közoktatás (digitális osztály, fejlesztési irányok a nagyvállalatoknál, a közoktatásban alkalmazható innovációs elemek a nemzeti alaptanterv vonatkozásában), 2. Felsőoktatás (tanulás módszertan és előadói prezentációk, digitális adatbázisok hozzáférhetőségének biztosítása), 3. Szakképzés (az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kidolgozott szakképzési program innovatív elemei, nagyvállalatok és szakképző centrumok együttműködése, új szakmák megjelenése a technológiai fejlődés vonatkozásában). Mindhárom műhelybeszélgetésen megjelenik az oktatói, a fejlesztői és a kormányzati oldal perspektívája. Célunk összekapcsolni rendezvényünk segítségével a gyakorlati és a tervezési aktorokat. A műhelybeszélgetések helyszíne a Google Ground.