Magyar Állami Erdészeti Részvénytársaságok

A kilátogatók megismerkedhetnek az erdész szakma szépségeivel és bepillanthatnak erdeink növény- és állatvilágának rejtelmeibe.

Öreg fák, meredek sziklák, pompás virágok, ismeretlen ösvények, mély csönd, halk neszek vagy zúgó szél. Doboló eső, hóvihar, vagy csendesen szitáló hóesés, puha hóban eltűnő erdei állatok árnyai.

Élmények, csodás, felejthetetlen pillanatok, órák a gyermekkorból, melyek a felnőttkorba is elkísérnek.

Hol van ez a csodálatos, pazarlóan jótékony hely, ősi otthon, mely örökkévalóságával mindenkit lenyűgöz? Itt van körülöttünk, ez a magyar erdő! Hogy lehet ebbe az ismeretlen, titokzatos világba bejutni? Gyere velünk, segítünk! Tudjuk, hogy a XXI. század emberének az ideje kevés, ezért talán jó szívvel veszi az erdésztársadalom segítségét. A gyermeki rácsodálkozást a szépre és varázslatosra, az ismeretszerzésre éhes ifjúság és a pihenni vágyó, munkában elfáradt felnőtt találkozását az erdővel szeretnénk mind gyakoribbá tenni.

Kitárjuk hát erdeink jelképes kapuit!

Ismerkedj meg a magyar állami erdészeti részvénytársaságokkal és hagyd, hogy magával ragadjon ez a mesevilág!

Április 21-én

Nyírerdő Zrt.

A Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének Kartács utcai központjában működik. Az erdei iskola legfontosabb célja a Debrecenben és vonzáskörzetében élő óvodás- és iskoláskorú gyermekek környezettudatos nevelése. Ennek érdekében az erdőpedagógia és a környezeti nevelés pedagógiai módszereit alkalmazzuk. Így a diákok megismerhetik az erdőt és annak élővilágát, betekintést nyerhetnek az erdészek mindennapi munkájába, az erdőgazdálkodásba valamint az erdészeti hagyományokba. Foglalkozásaink elsősorban a Debreceni Nagyerdő növény- és állatvilágát bemutató szaktantermi és terepi programokra épülnek. Ezekhez segítséget nyújtanak az erdei iskola közelében kialakított Gyöngyvirág, Odvas keltike és Borostyán tanösvények is, továbbá az Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum területére látogatók pedig megismerhetik egyebek mellett az Erdőspuszták flóráját és faunáját, végigsétálhatnak az Év fái tanösvényen, betekintést nyerhetnek a vákáncsos életmódba, továbbá kilátóról gyönyörködhetnek a táj szépségében.

 

A NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolánk 2009 februárjában nyitotta meg kapuit. Nyíregyháza város központjától 5 km-re, Sóstóhegyen, a Nyíregyházi Erdészet épületében működik. Oktatóközpontunk rendelkezik egy 36 főt befogadó oktatóteremmel, mely a mai igényeknek megfelelően felszerelt. Többek között diavetítő, diasorozatok, projektor, episzkóp, mikroszkópok, digitális mikroszkóp, távcsövek, szemléltető táblák, állatpreparátumok, és sok más szemléltető anyag segíti az oktatást. Az Erdészet parkjában lévő szabadtéri foglalkoztatóban lehetőség nyílik szakmai foglalkozások szabadban történő megtartására, íjászatra, kézműveskedésre. Az Erdészet telephelyén működő fagyártmányüzemben a gyerekek bepillantást nyerhetnek a faanyag feldolgozásának folyamatába.

Természetesen foglalkozásaink legnagyobb részét az erdőben tartjuk. Ehhez nyújt megfelelő helyet a Nyíregyházához tartozó Sóstói-erdő, ahol erdei tanterem (Napsugár Ház), tanösvények, tájékoztató táblák segítik az oktató munkát. Igény szerint az egyes helyszínek közötti utazást meg tudjuk oldani.

 

Az akác a Nyírség aranya!

 

  • Akácméz kóstolás
  • Akácfából medál és karkötő készítése
  • „Akácapó” meséi
  • Fajfelismerés préselt levélgyűjtemények és metszetek segítségével
  • A fa sokrétű felhasználása

SEFAG Zrt. – Értéket teremtünk!

A SEFAG Zrt. Délnyugat Magyarországon, Somogy megyében 80 ezer hektár kizárólag állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodik. Erdeinkben megtermelt faanyag jelentős részét saját fűrészüzemünk dolgozza fel. Legnagyobb magyar vadgazdálkodóként tartozik alaptevékenységi körünkbe a nagyvadállománnyal történő gazdálkodás, kiemelkedően a gímszarvas. Jelentős turisztikai infrastruktúra szolgálja a pihenést és kirándulást vadregényes erdei környezetben. A Balatontól a Dráváig hotel, vadászház, vadászlak, csillagvizsgáló komplexum és erdei iskola várja a látogatókat – akár pihenni vágynak, akár aktívan kívánják eltölteni szabadidejüket.

Fedezzen fel! www.sefag.hu

Vadex Mezőföldi Zrt.

A Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda erdőismereti kvízzel és játékos feladattal vár benneteket „A Föld Napja – VI. Tudományfesztiválon”. A VADEX Mezőföldi Zrt. pedagógusai ízelítőt és tájékoztatást adnak arról, hogy színes programjaik segítségével miként ismerheted meg természetünk kincseit, illetve milyen tevékenységekkel és szemléletmóddal lehetsz képes fenntartani környezet egészségét, szépségét. Erdei iskolai és óvodai programjainkat a Soponyai Ökocentrumban és a Pákozd-Sukorói Arborétumban tartjuk meg. Foglalkozásainkat mindig az adott csoport képességeit és életkorát figyelembe véve tervezzük meg, amelyeket biológiatanárok, erdőmérnök és természetvédelmi mérnök munkatársak bonyolítanak le.

ZALAERDŐ Zrt.

Zala megye területén, állami tulajdonú erdőkben gazdálkodik. Tevékenységi körünkhöz tartoznak: magtermelés, csemetetermelés, erdősítés, fahasználat, fafeldolgozás, vadgazdálkodás, vasút-üzemeltetés.

Mindazoknak kínálunk szabadidős programokat, akik szívesen járják a természetet, szeretik és tisztelik környezetünket. Közjóléti létesítményeink (parkerdeink, arborétumaink, tanösvényeink) a megye egész területén megtalálhatók.

A göcseji táj legemblematikusabb szereplője a 109 méteres hosszúságban húzódó erdei vasúthálózat, mely 32 kilométeren, Lenti és Kistolmács között kirándulókat is szállít. Lentiben, az erdei vasút végállomásán megtekinthető a „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” címet viselő erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti állandó kiállításunk.

Városnapokon, jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényeken – mint pl. a Föld Napja is lesz –erdei iskoláink munkatársai játékos formában ismertetik meg a gyerekekkel az erdész szakma szépségeit, segítségükkel bepillanthatnak a növény- és állatvilág rejtelmeibe is.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.

A Gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el a Sió torkolatától délre mintegy 30 km hosszúságban és 5-10 km szélességben húzódik. Rendszeresen elöntés alá kerülő 180 km2-es területével nem csak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A Duna forrásától a Fekete-tengeri deltavidékig nem található még egy ilyen nagy, összefüggő ártéri erdő.

 

A Gemenc Zrt. 37.839 hektár állami tulajdonú erdőterületen és 55.700 hektár üzemi vadászterületen gazdálkodik. Az ártéri területek alkotják a Duna-Dráva Nemzeti Park dunai szakaszát. Keletről, illetve nyugatról az ártérhez kapcsolódik 10.200 hektár homoki, illetve 5.400 hektár dombvidéki terület erdőállománya. A vagyonkezelt terület Szekszárd – Kalocsa vonalától délre, egészen az országhatárig húzódik a Duna jobb és bal partján.

A Gemenc Zrt. alapvető feladata, hogy a rábízott emberi-, természeti- és gazdasági értékekkel eredményesen gazdálkodva, folyamatosan megújuló képességekkel, korszerű erdőművelést, fakitermelést, fafeldolgozást és vadgazdálkodást. A társaság kiemelt árvízvédelmi feladatokat lát el az Alsó-Duna-völgyben.

A társaság kiemelt feladata a társadalmilag elvárt közcélú, közjóléti tevékenységek végzése, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra fenntartása, üzemeltetése és fejlesztése. A Gemenci Erdei Vasút, a pörbölyi Ökoturisztikai Központ, a Karapancsai Kastély és Major, az erdei iskola, valamint a kiállítások, tanösvények magas színvonalú szolgáltatásokkal várják a látogatókat.

Kaszó Zrt.

Ismerd meg az erdei és a vízi titokzatos élővilágot a KASZÓ Zrt. Vadász Göri Erdei Iskolájának segítségével!

 

Kaszó Somogy zöld szíve”. Sokan hallottak már róla, de igazán csak kevesen ismerik. Megszeretni – hasonló a „szerelem első látásra” érzéshez. Aki szereti Kaszót, tudja ezt. A település neve egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt, az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta- tavat, az erdő mélyén megbúvó kisközséget és az ott található vadászházat, a hozzá kapcsolódó üdülővel.

A KASZÓ Zrt. Multifunkcionális Ökoturisztikai Látogatócentrumán belül, 2015. tavaszától kezdte meg működését a Vadász Göri Erdei Iskola, melynek fő célkitűzése a 3-18 év közötti korosztály környezeti nevelése, a „természet szeretet” szemléletének kialakítása. Mindezt az erdei iskola a Kaszó környéki élőhelyek bemutatása, annak különleges növény- és állatvilágának megismertetése révén kívánja elérni.

Az erdei iskola ezt a csodálatos természeti világot szeretné most is bemutatni a fesztiválra ellátogató gyerekeknek és felnőtteknek, családoknak. A Föld Napja alkalmából hatodszorra megrendezésre kerülő Tudományfesztiválon a látogatók megismerkedhetnek a Kaszóra jellemző különleges növény- és állatvilággal, külön kiemelve a méltán híres kaszói vadállomány jellegzetességeit. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek az állatok nyomaival, próbára tehetik memóriaképességüket, és különféle preparátumokat és trófeákat is megcsodálhatnak. Mindemellett a kaszói kisebb vizes élőhelyek, a lápok világa is feltárul előttük. Mikroszkópok és nagyítók, valamint különféle határozókártyák révén ismerhetik meg a vízben élő parányi élőlények világát. Standunkat felkeresve kicsik és nagyok játékos formában fedezhetik fel a természet varázslatos világát. Mindenkit szeretettel várunk!

Április 22-én

NEFAG Zrt.

A NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Háza Szolnok város szélén egy 200 hektáros parkerdőben, a Zagyva folyó ölelésében működik. Az erdei óvodai, iskolai foglalkozások és táborok, valamint családi rendezvények során arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a felnövekvő nemzedékkel aktívan felfedeztessük és megismertessük a minket körülvevő világ értékeit, apró csodáit. Hitvallásunk szerint a személyes megtapasztalás és a közben szerzett élmények útján lehet a környezettudatos szemléletet kialakítani. Kiemelt figyelmet fordítunk a terepmunkára, a közvetlen megfigyelésre és az összefüggések feltárására, hiszen a természetben minden életnyom árulkodó. Az erdész-vadász szakma és az erdészeti kultúra példáján keresztül bemutatjuk az ember és erdő közti, fenntarthatóságra törekvő kapcsolatot.

A Föld Napja – VI. Tudományfesztiválon a következő programokkal várjuk az érdeklődőket:

„Babra megy a játék!” avagy ismerkedés a hüvelyesek ökológiai szerepével játékos ügyességi feladatokon keresztül. Modellezés a gyökérgümőtől a termésig, a végén elvihető ajándékkal.

„Fa alkatú pillangósok”, a pillangósvirágúak erdészeti vonatkozásban.

VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Háza Szolnok város szélén egy 200 hektáros parkerdőben, a Zagyva folyó ölelésében működik. Az erdei óvodai, iskolai foglalkozások és táborok, valamint családi rendezvények során arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a felnövekvő nemzedékkel aktívan felfedeztessük és megismertessük a minket körülvevő világ értékeit, apró csodáit. Hitvallásunk szerint a személyes megtapasztalás és a közben szerzett élmények útján lehet a környezettudatos szemléletet kialakítani. Kiemelt figyelmet fordítunk a terepmunkára, a közvetlen megfigyelésre és az összefüggések feltárására, hiszen a természetben minden életnyom árulkodó. Az erdész-vadász szakma és az erdészeti kultúra példáján keresztül bemutatjuk az ember és erdő közti, fenntarthatóságra törekvő kapcsolatot.

A Föld Napja – VI. Tudományfesztiválon a következő programokkal várjuk az érdeklődőket:

„Babra megy a játék!” avagy ismerkedés a hüvelyesek ökológiai szerepével játékos ügyességi feladatokon keresztül. Modellezés a gyökérgümőtől a termésig, a végén elvihető ajándékkal.

„Fa alkatú pillangósok”, a pillangósvirágúak erdészeti vonatkozásban.

Egererdő

Az EGERERDŐ Zrt. Magyarország legnagyobb összefüggő erdővel borított hegyvidéki tájának, az Északi-középhegységnek három egymástól eltérő területén a Mátrában, a Bükk nyugati részén és a Heves-Borsodi-dombvidék területén gazdálkodik, elnyúlva egészen az Alföld északi részére. A cégen belül hét hagyományos erdészet végzi az erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási és a közjóléti feladatokat, a társaság központja Egerben található. Az általunk kezelt területek egy része országos jelentőségű kirándulóhely.

Ha turistaként érkeznek, nosztalgiázhatnak három erdei vasútvonalunkon: Gyöngyösről a Mátravasúttal akár két irányban vonatozhatnak Mátrafüredre és Lajosházára, a Szalajka-házhoz.

A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút 3,6 km-es nyomvonala festői szépségű völgyben vezet a Fátyol-vízesésig. A Gloriette-tisztáson megpihenve eldönthetik, hogy felkapaszkodnak-e az Istállós-kői barlanghoz, vagy lefelé indulva, megismerkedhetnek a Szabadtéri Eredi Múzeummal és a Zilahy Aladár Erdészeti Gyűjtemény anyagával.

Felsőtárkányból 5 km hosszon fut a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút a Stimecz-házhoz. A végállomástól 3 km-es sétával érhető el a Vöröskő-völgy, melynek különleges látványossága az időszakosan gejzírszerűen feltörő Vöröskő-forrás.

Erdeinkben számos, jól karbantartott turistaösvényt bejárhatnak, padokon megpihenhetnek, menedéket találnak az eső elől az esőbeállóink alatt, használhatják a szalonnasütő helyeket, de erdei környezetben lévő erdészházainkban, turistaszállásainkon több napon át is élvezhetik a természet közelségét, csendjét. A szálláshelyeket megtalálják a www.erdeiszallasok.hu oldalon.

Erdei iskoláink Szilvásváradon, Mátrafüreden és Bátonyterenyén szeretettel várják az óvodásoktól a főiskolás korosztályig az érdeklődőket az év minden napján az egynapostól az egyhetes programokig. Az oktatási programok foglalkoznak a természetismeret, ökológiai jelenségek, erdészeti ismeretek és a környezetismeret témáival.

Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.

A Balaton-felvidék és a Magas-Bakony erdeinek kezelője, az állami tulajdonú erdővagyonból 62410 hektáron gazdálkodik. A részvénytársaság erdőterületének 76 százaléka Veszprém, 15 százaléka Zala 9 százaléka Győr-Moson-Sopron megyében található.
Ez Magyarország második legerdősültebb tája.
A Magyar Állam, mint az erdők tulajdonosa elvárja a részvénytársaságtól, hogy a kezelésére bízott erdőterületen megvalósítsa a természetközeli, tartamos és fenntartható erdőgazdálkodást, a természetvédelmi oltalom alatt lévő területek szakszerű kezelését, biztosítsa a magánszféra hatékonyságával vetekedő gazdálkodási tevékenységet, és maradéktalanul feleljen meg az egyre markánsabban megjelenő össztársadalmi igénynek – az erdők közjóléti és közcélú feladatainak – kielégítésében.
A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.-nél folyó munkát a cég pápai központja irányítja, koordinálja, és ellenőrzi. Itt határozzák meg -összhangban a törvényekkel és a változó társadalmi elvárásokkal-a közép-, és hosszútávú stratégiai feladatokat, célokat is. A jogi képviseletet a zrt. központja látja el.

Társaságunk gazdálkodási területén nyolc erdészetet alakítottunk ki. Ezek a következő központokkal működnek: Balatonfüred, Bakonybél, Bakonyszentlászló, Devecser, Farkasgyepű, Keszthely, Monostorapáti, Pápa.
Társaságunk kettő fafeldolgozó üzemet működtet: Magyarország legkorszerűbb parkettagyárát Zalahalápon, és az ország egyik legnagyobb fűrészüzemét Franciavágáson.
A Bakonyerdő Zrt. vadászati irodája, szervezi és koordinálja a vadásztatást, valamint a vadászházak ökoturizmusba való mind teljesebb bevonását is. Az utóbbi évek munkájának köszönhetően kialakítottuk erdei iskola -alkotóház -pihenőhely -hálózatunkat, erdei tanösvényeinket, kilátóinkat, tornapályáinkat, melyek üzemeltetésével széles rétegek számára nyújtjuk az Erdő és a Természet megismerésének lehetőségét.

Mecsekerdő Zrt.

Baranya egyike Magyarország legváltozatosabb földrajzi adottságokkal rendelkező megyéinek, ahol ártér, dombság és hegyvidék harmonikusan kapcsolódik egymáshoz. Ezen a tájon gazdálkodik a Mecsekerdő Zrt. 55 ezer hektáron, amely Baranya erdőterületeinek felét teszi ki.

Változatos erdőtársulásaink 89%-át őshonos fafajokból álló elegyes lomberdők alkotják. A Dráva-síkon gazdasági szempontból igen magas értéket képviselő tölgyerdőket, a Mecsek mély termőrétegű talajain tenyésző tölgyes-bükkös állományokat kezelünk. A Zselicben az ezüsthársas bükk állományok és tölgyesek érdemelnek különös figyelmet.

Az általunk kezelt terület természeti értékekben rendkívül gazdag, erdeinknek 75 %-a áll különböző szintű természetvédelmi oltalom alatt. A Mecsekerdő Zrt. területén két erdőrezervátum is található. A természeti értékek megóvását az erdőgazdaság minden tevékenysége során szem előtt tartja.

A Mecsekerdő Zrt. két erdei iskolát működtet, a „Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Házát” valamint a „Kikerics Erdészeti Erdei Iskolát”, amelyeket azzal a céllal hozott létre, hogy az idelátogató gyerekek és felnőttek izgalmas felfedezések által megismerhessék az erdő növény- és állatvilágát, az erdészek munkáját, a fenntartható erdőgazdálkodást. Csoportjainkat témanapos foglalkozásokra és minősített bentlakásos erdei iskolai programokra, a gyerekeket nyáron természetismereti táborokba várjuk.

Társaságunk 31.700 hektár társult vadászterületet kezel, amellyel egyike hazánk legnagyobb vadgazdálkodóinak. Nagyvadállományunkat a gím- és dámszarvas, az őz és a vaddisznó alkotja. A szabadterületi vadgazdálkodás mellett vadaskerteket is üzemeltetünk.

Kényelmes vendégházaink, apartmanházaink, ifjúsági szálláshelyeink és kulcsosházaink várják a természetjáró, erdei környezetet kereső vendégeket.

Büszkeségünk az országban egyedülálló, 1901 óta működő, 6 km hosszú, keskeny nyomtávú erdei kisvasút, a „Zselici Csühögő”. A kiinduló állomáson, Almamelléken erdészeti és kisvasúti kiállítás tekinthető meg.

Az ország első, erdei környezetben épült tematikus parkja, a Pécs-Árpádtetőn található Mecsextrém Park egész napos kikapcsolódást kínál családoknak, baráti társaságoknak és ifjúsági csoportoknak.

A Mecskerdő Zrt. – felismerve az egészséges táplálkozás fontosságát és a gyümölcsökben rejlő értékes hatóanyagokat – kárászi telepén természetes gyümölcsleveket állít elő. A Naturalé termékcsalád gyümölcstartalma valóban 100%-os.