Herman Ottó Intézet

A táj érték – fedezd fel!

A Nemzeti Múzeum kertjében kialakításra kerülő standon a hazai natúrparkok és zöldutak bevonásával kívánunk a fenntarthatósággal, ökoturizmussal, a tájban rejlő értékekkel kapcsolatos közösségi programokat szervezni, továbbá vízi gerinctelen állatok főbb csoportjainak képviselőit és jelentőségüket lehet megtekinteni, akváriumi élő állatokkal, preparátumokkal, ismertetőkkel, mikroszkópozási lehetőséggel. A sátor megjelenését Danyik Tibor, a Herman Ottó Intézet Természetmegőrzési és Ökológiai Osztály vezetőjének főként tus, akvarell technikával készült illusztrációi, valamint az intézet „Hulladékból kreatív tárgyak” pályázatára érkezett alkotások színesítik.

Budapest zöldút

A tavasz folyamán több civil szervezet részvételével megtervezésre kerülő Budapest zöldút első programja. A város számos izgalmas közintézményét és védett természeti értékét kívánjuk felfűzni, amelyek látnivalóikkal, közösségi programjaikkal mutatkozhatnak be április 22-én. A program során a résztvevők a HagyomApp applikáció segítségével az értékfelmérés és útvonaltervezés egy új eszközét is kipróbálhatják.

Zöld IKSZT játék (a Föld Napjáig megvalósulóan)

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek körében meghirdetett verseny, amely a környezeti szemléletformálás, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások, valamint az települési, táji értékek fontosságát hangsúlyozza.

„A hulladék is érték!”

Az érdeklődők interaktív játékokon keresztül megismerkedhetnek a hulladékok világával, hulladékból készült kreatív tárgyakkal, és az alsó tagozatos gyermekeket megajándékozzuk az Intézet gondozásában megjelent “A hulladék is érték” című foglalkoztató füzettel.

Herman Ottó Vándortanösvény

A tanösvény bemutatja az utolsó magyar polihisztor életpályájának, tudományos kalandozásainak egy-egy állomását, a gyerekek nyelvére és tevékenységi stílusára lefordítva interaktív tanulási elemek felhasználásával.

Natúrpark szakmai konferencia a Kossuth Klubban

A Herman Ottó Intézet koordinálásában 2015. év folyamán elkészült a Magyarországi Natúrparkok Fejlesztési Koncepciója, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátottunk. A Földművelésügyi Minisztériummal és a Magyar Natúrpark Szövetséggel közösen készített dokumentum főbb szakmai javaslatait kívánjuk megvitatni a rendezvényen, bevonva a hazai natúrparkok képviselőit és főbb szakmai partnereit. A rendezvényen az egyes natúrparkoknak lehetősége nyílik majd a részletes bemutatkozásra.